Sikring av informasjon

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned, noe som følges opp på UiS. På fredag ettermiddag var jeg på et foredrag med Roy Norås fra IT-avdelingen om datasikkerhet. Han begynte med å nevne nettstedene norsis.no og sikkert.no som steder å hente mer informasjon om dette. Han minnet også om de 10 sikkerhetstipsene en finner på UiS sin side om IT-sikkerhet.

Poenget med datasikkerhet er å beskytte informasjonens tilgjengelighet, integritet og konfidensialitet. Det er viktig at en har oppdatert programvare på maskinen sin, ikke minst må antivirus alltid være oppdatert, og brannmur slått på. Å bruke kryptering kan også være fornuftig, spesielt ved bruk av minnepinner. Ta alltid sikkerhetskopi av viktig materiale, og oppbevar sikkerhetskopien et annet sted enn originalen!

Et sterkt passord er lett å huske, men vanskelig å gjette. Kombiner gjerne tall, bokstaver og spesialtegn. Ikke bruk det samme passordet flere steder! En undersøkelse viser at en gjennomsnittlig nettbruker har 26 kontoer på diverse nettsteder, men kun fem passord. Dette er en sikkerhetstrussel. Å huske mange passord kan være vanskelig, men da kan tjenester som Lockbox og LastPass være til hjelp. Dette er nettsteder der du kan oppbevare alle dine passord, og få tilgang til dem ved hjelp av et «hovedpassord». Dette er veldig praktisk, men det stiller krav om at dette hovedpassordet er sikkert og blir godt tatt vare på. Det kan også med fordel byttes ut med jevne mellomrom.

Nettsvindel baserer seg på å appellere til oss ved hjelp av fristelser, frykt eller tillit. Vær litt forsiktig ved bruk av nettbank, det er eksempler på at svindlere har lagt inn falske sider der. Ikke åpne vedlegg til e-poster uten at du er sikker på hvem avsender er. Sjekk om en side er kryptert før du kjøper noe på nett, dvs. om URL starter med https.

JDD

 1. #1 by Espen Skjoldal on oktober 8, 2013 - 3:47 pm

  Fin oppsummering og gode tips.

  For oppbevaring av passord, kan også programmet 1Password varmt anbefales. Dette finnes til Windows, Mac, iPhone, iPad og Android. Det er et program man installerer på de ulike enhetene/ datamaskinene man måtte ha. Vel installert kan man så synkronisere 1Password mellom alle enheter/ maskiner, slik at man har alle passord overalt. Dette kan man gjøre ved å synkronisere direkte på ens eget nettverk (wifi), via iCloud, via Dropbox eller ved direkte fildeling (f.eks. ved å koble nettbrettet til hjemmedatamaskinen og overføre passordlisten direkte). Det mest praktiske er uten tvil synkronisering via iCloud, Dropbox eller WiFi, og det sikreste (da vil passordfilen kun være på dine enheter) er overføring via trådløst nettverk hjemme.
  Programmet integreres i nettlesere som Internet Explorer, Safari og Google Chrome. Programmet lager også passord, og har man laget en ny registrering på et nettsted, tilbys man automatisk å legge dette inn i 1Password.

  Jeg brukt programmet i flere år og opplever det som uvurderlig. Ved hjelp av programmet har jeg kunnet laget helt «hårete» passord for ulike netttjenester, samtidig som jeg bare trenger å huske passordet for å åpne programmet (til gjengjeld er det langt og vanskelig – noe som går greit siden jeg ikke trenger å huske de ørten andre). Som en ekstra sikkerhet mot tap av passorddatabasen/-filen, kan man lage lokal backup av 1Password f.eks. på hjemmedatamaskinen.

  https://agilebits.com/onepassword

  Angående netthandel og beskyttelse mot svindel/misbruk, anbefaler jeg alle å skaffe eget Visa- kort uten kreditt for netthandel. Og aldri å bruke «lønnskontokortet»!!
  Ta kontakt med banken din og be om et Visa- kort uten kreditt. Så kan du jevnlig fylle det opp med et beløp du har råd til å miste og som samtidig er stort nok til at du kan kjøpe ebøker, musikk og annet undervegs. Til større kjøp er det bare å passe på å overføre stort nok beløp til kortet.
  Kortet vil være registrert som et kredittkort, men vil i praksis være et betalingskort (det må alltid stå penger inne på det for å kunne brukes), men dette har jeg opplevd som en minimal ulempe i forhold til sikkerheten det betyr.
  For ikke å snakke om alt arbeidet man spares for om det skulle bli «fanget opp» og misbrukt – da sperrer man bare kortet og får et nytt.

  Bare et par tips fra en nettvandrer. 🙂

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: