Bibliotekbesøk

På onsdag benyttet vi anledningen til å besøke et par bibliotek i Helsinki. Først gikk turen til det svært ærverdige Nasjonalbiblioteket:

 Nasjonalbiblioteket  Nasjonalbiblioteket
 Den franske nasjonalencyclopedien  Nasjonalbiblioteket

Boksamlingen er intet mindre enn et utsnitt av den franske Encyclopêdien, utgitt mellom 1751 og 1772. Den står faktisk på åpen hylle, men er naturlig nok ikke til hjemlån. Klassikersamlingen i etasjen over var også et syn, her var de fleste store filosofene og forfatterne en har hørt om samlet, i komplette utgaver.

Nasjonalbiblioteket framstår som svært gammeldags: Det er brunt og stille og fullt av bøker. Med andre ord kommer det til å overleve oss alle, og fungere like bra om 100 år som i dag.

Universitetsbibliotekets campus i sentrum holder på å flytte inn i et helt nytt bibliotek (Kaisa House) som åpner i september, og vi var så heldige å få en omvisning. Det var imponerende. Biblioteket dekker til sammen 11 etasjer (inkludert fire etasjer med åpne kjellermagasin). Det som imponerer mest er at alt virker ekstremt gjennomtenkt, med et spesielt blikk for gode løsninger og detaljer. Jeg tok en del bilder som viser litt av dette:

Ellipseformede leseplasser

Ellipseformen går igjen i alle etasjer. Dette er noe av en kindereggløsning: Disse åpne ellipsene i biblioteket ser stilige ut, de sørger for at naturlig lys utnyttes på en god måte, og rundt hele ellipsen er det studieplasser for studenter.

Bøker på nederste hylle

Som sagt tenker de hele tiden detaljer: Å ta ut bøker på nederste hylle kan som kjent være litt slitsomt, så hvorfor ikke sette dem på en måte som gjør det enklere?

Traller

En del doktorander jobber som kjent med mange bøker på en gang, og de liker gjerne å jobbe i biblioteket. Derfor låner de ut egne låsbare boktraller til dem, som de kan hente ved behov. De låner dem på samme måte som de låner bøker og andre medier.

Stoler

Møblene er av beste finske design. De kombinerer estetikk og komfort på en god måte.

Klassifikasjon

Alt er ikke bare fryd og gammen, heller ikke i Helsinki. Når de skulle slå sammen flere samlinger i dette biblioteket viste det seg at de brukte flere forskjellige klassifikasjonssystemer, og de klarte ikke å bli enige om hvilket de skulle samle seg om. Derfor bruker de nå et system for hver etasje… Her er et eksempel. Dette er et lokalt system som ikke brukes så mange andre bibliotek.

Telefonboks

Mobiltelefoner som ringer i biblioteket kan som kjent være irriterende, så hvorfor ikke sende «synderen» inn i en velegnet telefonboks? I mobiltelefonlandet Finland kommer de stadig med innovative løsninger.

Terrasse

Når en har 11 etasjer er det naturlig å ha en terrasse på toppen.

Gyngestoler

Gyngestolene var på ingen måte vonde å sitte i, se også instruksjonsvideo på fellesområdet.

Dette er bare noen av de praktiske løsningene de har valgt, over det hele framstår dette biblioteket som smakfullt, moderne og praktisk.

Noen flere ting vi la merke til:

  • De har et moderne leveringssystem som automatisk legger bøkene i rett innleveringskasse.
  • I motsetning til hos oss er det kun noen få bibliotekarer som har eget kontor, de fleste deler med en eller flere andre.
  • De kjøper inn store pensumsamlinger: En pensumbok for hver tredje student. Det vil si at dersom 90 studenter tar et kurs kjøper de inn 30 eksemplarer av pensum.
  • De har en egen samling med bøker som blir mye utlånt. Disse lånes ut på korttidslån, dvs. to dager.
  • De har også en seksjon med ordbøker som er til utlån.
  • De har et ganske stort utvalg grupperom, med forskjellig utstyr. I tillegg har de stille lesesaler, og et godt utstyrt studierom for forskere. Dette rommet er spesielt rettet inn mot gjesteforskere som trenger «et sted å være».

Gyngestolene vises best med video. Den prisbelønnede filmer «Gyngestoler» finner dere her:

G:\UBiS\alle-bib\KURS, SEMINARER OG REISER\Referat fra kurs og seminarer\2012\IFLA\Bilder\Bibliotekbesøk\Universitetsbiblioteket

Legg merke til dialogen mellom Terje og vår finske (eller svenske?) kollega. Posteren vår ble lagt merke til!

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: