15.08: The Human Knowledge Project

(Lenke til sesjonen, med informasjon om foredragsholder)

Siva VaidhyanathanSiva Vaidhyanathan har blant annet skrevet følgende bøker: ”Googlization of Everything”, ”Anarchist in the library”, ”Copyright and Copywrong”.

Førstnevnte bok tok seks år å skrive. Siva skyldte humoristisk på sin lille datter, som krever både mat og annet stell, men også på at Google var vanskelig å skrive om. De kommer hele tiden med nye tjenester og forandrer seg ofte.

Han begynte å skrive sent i 2004. Det var da Google annonserte at de ville begynne med skanning av bøker. Han ville delta i debatten, men oppdaget at bibliotekene var et skritt foran ham. De stilte spørsmål om privatisering, personvern, metadata, kvalitet av skanning og lignende. Siva var mer opptatt av copyright. Han oppdaget at Google var ikke det rette selskapet for et slikt oppdrag.

I 2004 hadde Google ennå ikke møtt de beskyldningene de har fått mot seg i dag, de hadde gjort Internett mer brukervennlig. Før 1998 var Internett mindre brukervennlig og sikkert. Google ble på kort tid ”manager” på Internett. De driver ikke sensur, men gjør det lettere å unngå uønskede nettsider. Denne endringen er ønskelig, men det konsentrerer mye makt i et selskap. Siva oppdaget at det var lite kritikk av Google, de ble nærmet dyrket, en tenkte lite på at Google er et selskap som skal tjene penger som alle andre selskap.

Googles visjon: ”To Organize the World’s Information and Make it Universally Accessible”. Er ikke dette bibliotekenes jobb? Hvorfor skal et reklamefinansiert selskap gjøre dette?

Sergej Brin svarte dette på hvordan han så for seg den perfekte søkemotor ”It would be like the mind of God”. Siva påpeker at dette er blasfemi, personlig mener jeg «stormannsgalskap» er et bedre ord…

Googles sak i Kina i 2010 handlet om Gmails sikkerhet, selv om Google fikk det til å virke som det handlet om sensur. Slagordet ”Don’t be evil” er viktig for å rekruttere både ansatte og brukere. De brukte også dette som et slags argument når det ble kontroverser rundt for eksempel Google Streetview: ”Vi vil ikke skade dere”.

Sergej Brins argument for Google Books: Sikrere bevaring enn tradisjonelle bibliotek. Ellers er tanken bak Google Books mye av den samme som ligger bak opprettelsen av bibliotek: Tilgang til informasjon, opplysning, samle all informasjon. Er Google de beste til å gjøre dette?

Google er i dag et forskjellig selskap i forhold til 1998 eller 2002. Det vil nok også være helt forskjellig i 2022. Bibliotek er stabile.

Human Knowledge Project: Et langvarig prosjekt, der all kunnskap i bibliotek skal bli tilgjengelig for alle. Det er dette Google vil gjøre, men vi kan ikke stole på dem for å gjøre dette. Google gjør naturlig nok det som er godt for Google. Vi bør gjøre dette over tid, kvalitet bør være viktigere enn tempo. Bør involvere flere enn bibliotek, også for eksempel UNESCO, forlag osv. Kan modelleres etter The Human Genome Project på 90-tallet. Selskapet Solera ville da overta forskningsdata på vegne av dette prosjektet, men forskere var mot at et privat selskap skulle få så mye makt. De gikk til sine respektive myndigheter og fikk avverget dette. Siva la vel ikke akkurat skjul på at han så en viss overføringsverdi til dagens situasjon, med Google i samme rolle som Solera.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: