The Memory of the entire world

(Sesjonen i konferanseprogrammet, med lenke til presentasjonen)

Gårsdagen startet med en felles sesjon, med foredrag av Peter von Bagh. Han er en tysk filmregissør, redaktør, og filmviter. Filmene hans har fått mye oppmerksomhet på forskjellige festivaler, og han har laget populære TV-serier om finsk kunst og kultur.

Han begynte med å poengtere at språket er en av våre største skatter. Han prøver å vise dette i sin serie ”Song of Finland”, en serie om finsk kunst- og kulturhistorie.

Veien til utdannelse er ikke stengt for noen, selv om ikke alle kan komme inn på universitet eller høyskole. Mange finske forfattere er eksempler på dette, for eksempel Vaino Linna. Han var opprinnelig industriarbeider og soldat, men er i dag kjent for å blant annet ha skrevet klassikeren «Ukjent soldat». Flere klassikse finske forfattere hadde lignende bakgrunn.

von Baghs personlige bibliotek er hans beste venn, siden han ikke har hatt hund siden han var barn… Han er uenig i at kun bøker som leses har verdi, bare det å ha en bok betyr mye for ham. Bokhandler har vært viktige, men nå ser han at stadig flere av de beste bokhandlene gjøres om til distribusjonssentraler for bestselgere. Dette gjør bibliotek viktigere enn noen gang, og utlån av bøker spiller fortsatt en viktig rolle.

Google og Wikipedia gir overfladisk kunnskap,det er ikke noe for spesialister. Folk har stadig mindre kunnskap om historie og lignende i dag, han ser dette som en fare. Han så dette i USA på 70-tallet, han ser dette i Finland i dag. Den eneste filmen alle kjenner til er Star Wars… Læringsprosessen har endret seg, fra å lære kunnskap til kun å søke den fram.

Han siterte Bertholt Brecht: Finner kan være helt stille på to språk. Tidligere kunne ikke finner snakke såkalt «small talk», men etter mobiltelefonens inntog er dette det eneste de kan…

Som dere skjønner: Dette var en noe besynderlig sesjon, siden von Bagh virket som han stort sett kun ville si at alt var mye bedre før. Han liker bøker og stillhet, men er lite begeistret for ny teknologi og måten den brukes på. Det kom en del reaksjoner på Twitter, inkludert fra meg selv. Dette var lite konstruktivt, men tidvis ganske underholdende.

JDD

Reklamer
  1. #1 by Gorm Bekkevold on august 16, 2012 - 12:35 pm

    Bøker og stillhet er den nye vinen. Sa han noe mer i forhold til tittelen på foredraget? På wikipedia står det at han er finsk og heter Kari Peter Conrad von Bagh.

  2. #2 by John David Didriksen (@Didriksen) on august 17, 2012 - 7:14 am

    Tittelen på foredraget kom så vidt jeg husker fra en bok eller TV-serie han selv eller noen andre hadde laget. Han sa egentlig ikke så mye om akkurat det direkte, i alle fall ikke som jeg fikk med meg.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: