How to get published

(Sesjonen i konferanseprogrammet)

Jeg tenkte at dette kunne være en nyttig sesjon å være med på, siden vi til daglig er i kontakt med faglig ansatte som lever med publiseringspresset hengende over seg. I panelet satt det representanter for bibliotektidsskrifter og akademiske forlag, personer som til daglig jobber med publisering av vitenskaplige artikler. Det kom fram at noen av dem også skriver artikler selv, så de har kjennskap til flere sider av dette.

I følge en av paneldeltagerne finnes det tre typer skribenter:

1. De som skriver fordi de må.
2. De som skriver, men ikke burde gjøre det.
3. De som burde skrive, eller skrive mer enn de gjør.

Til den siste gruppen hadde han følgende å si: Å skrive er et spørsmål om å være profesjonell, å drive fagområdet framover.  Flere bør skrive.

Det er svært viktig med korrektur og grammatikk. Dette burde være helt selvsagt, men det ble ikke lagt skjul på at en del faktisk presterer å synde mot dette, noe som virker helt uforståelig når en faktisk snakker om høyt utdannende mennesker. Les korrektur!

Følg de reglene for litteraturlister, henvisninger og referanser som forlaget bruker,og  pass på at alle lenker i dokumentet virker.

Unngå plagiat! Ikke kopier for mye fra andre tekster, skriv dine egne ord. Artikkelen skal ikke være publisert før. Ikke send til mer enn en utgiver om gangen! Pass på at du har tillatelse til å bruke materiale du henter fra andre forfattere, som figurer o.l.

Når du begynner å nærme deg tidspunktet når du føler at artikkelen er klar til å sendes til et forlag bør du tenke spesielt på tre ting:

1) Hva betyr egentlig resultatene i artikkelen din?Er de fornuftige?  Henger det hele sammen? Presenterer du dem på en god måte, og vil de stå seg mot kritikk og videre forskning?

2) Gå nøye gjennom artikkelen din, spesielt konklusjonen. Mange gode artikler kan visst nok ofte ha en tam konklusjon, fordi forfatteren begynner å få dårlig tid eller bli lei, og dermed snubler rett før målstreken.

3) Sjekk korrektur, kilder o.l.

Valg av tidsskrift: En artikkels suksess bestemmes mye av hvor den publiseres. Å velge feil tidsskrift kan «drepe» en artikkel og få den til å forsvinne i mengden, så dette er et uhyre viktig valg. Tilpass artikkelen til det tidsskriftet du velger, ndg. oppbygning, referanser, stil o.l.  Se gjennom flere tidsskrifter, og les instruksjonene til forfattere i det tidsskriftet du velger!

Peer review: Både forfatter og reviewer vil ofte være anonyme for hverandre, da den som vurderer artikkelen ofte får den uten forfatternavn. De som vurderer er som oftest profesjonelle fagpersoner med lang erfaring. Hvis de finner problemer med en artikkel vil sannsynligvis andre også gjøre det. Reviewers kommentarer sendes til forfatter, som så kan gjøre de nødvendige endringer.

Det er viktig å tilpasse artikkelen til det mediet den skal ha. Det er forskjell på et internasjonalt tidsskrift og en doktoravhandling, f.eks. når det gjelder
hvor mye plass en skal bruke på å beskrive metodene en har brukt. Dette bør ikke ta for mye plass i en vitenskapelig artikkel som skal leses av et
internasjonalt publikum.

Forlagene vil bruke en del tid på å hjelpe forfattere med engelsk språk dersom det ikke er deres førstespråk, men engelsken må ikke være så dårlig at det er håpløst å begynne en slik prosess. Husk på at publikum er internasjonalt, en kan ikke regne med at de vil forstå lokale forhold i ditt eget hjemland. Dette må forklares tydeligere enn hvis det var i et nasjonalt tidsskrift, dersom du henviser mye til lokale forhold. En artikkel du har publisert på ditt eget språk nasjonalt kan som oftest oversettes til engelsk uten at det regnes som «tidligere publisering», men da må tidligere kilde vises til.

         JDD

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: