Bibliotekarenes framtidige yrkeskompetanse – svensk rapport

Lesegruppa på UBiS hadde møte mandag 5. desember 2011 der vi diskuterte artikkelen «Rapport från arbetsgruppen om bibliotekariens framtida yrkeskompetens» . Rapporten kom til sommeren 2011 og er utarbeidet av den svenske fagforbund DIK, som er et forbund for akademikere innen kultur- og informasjonsyrkene i Sverige.

Arbeidsgruppen hadde deltagere fra både store universitetsbibliotek og bybibliotek. Fra universitetsbibliotekene deltok representanter for Uppsala universitetsbibliotek, Chalmers universitetsbibliotek og Stockholms universitetsbibliotek.

Oppdraget til arbeidsgruppen var å identifisere nøkkelkompetanse som bibliotek/bibliotekarer vil trenge med bakgrunn isamfunnsutviklingen. De ulike kompetansene skulle være gyldige for alle typer bibliotek. Kompetansene er viktig i et bibliotek, men ikke nødvendigvis hos alle bibliotekarer. Gruppen har ikke gjort vitenskapelige undersøkelser, men litteraturstudier og samtaler med personer.

Rapporten gir en god oversikt over nøkkelkompetanser for framtiden helt avslutningsvis. Nedenfor nevner jeg derfor kompetanseområdene arbeidsgruppen har identifisert og viser til rapporten for mer detaljer;

 • Digitalisering
 • Lesing
 • Vitenskapelig kommunikasjon (gjelder fremfor alt forskningsbibliotekene)
 • Deltagerkultur
 • Pedagogikk og veiledning
 • Markedsføring
 • Akademikerkompetanse

Vi diskuterte videre  i gruppa;
Hva er definisjonen av kompetanse, både formell og realkompetanse? Hva vil være viktig for oss som undervisningsbibliotek for framtiden, hvordan kartlegge eksisterende kompetanse og hvordan rekruttere den kompetansen en ønsker seg? Hva er viktig av formell kompetanse og realkompetanse? Hvordan utvikle kompetanse hos eksisterende arbeidstakere? Hva  vektlegger dagens og morgendagens bibliotekutdanning? Vi snakket også om hvordan en strategisk kan planlegge med kompetanse.

Neste møte blir mandag 5. mars.

Reklamer

 1. #1 by Pål Lykkja (@lykkja) on januar 13, 2012 - 8:52 am

  Kanskje ein like godt kan tenkje nytt heilt ifrå starten av, dvs. med rekrutteringa. Desse tankane frå ein headhunter tykte i alle fall eg var interessante:

  «- En av mine mentorer hevder at annonser gir oss de beste av de misfornøyde, de beste av de ukvalifiserte, og de beste av de arbeidsløse. Jeg tror det er mye sannhet i dette, sier Norstrøm.

  Han mener sannsynligheten er stor for at mange av de mest attraktive arbeidstakerne med verdifull kompetanse allerede har en jobb de er tilfreds med.

  – De beste av de beste ekskluderes derfor hvis annonser er eneste rekrutteringsmiddel.»
  http://www.dn.no/privatokonomi/article2287744.ece

  Når det gjeld jobbannonser på det it-faglege så kan ein jo sjå kva forskningsbiblioteker vanlegvis stiller som krav ved å sjekke opp DigitalKoans: http://digital-scholarship.org/digitalkoans/category/library-it-jobs/

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: