Cloud computing og datasikkerhet

Jeg fikk også i dag muligheten til å overvære den delen av UniNett-konferansen som jeg fant mest relevant. Valget mitt falt i dag på en seanse om datasikkerhet.

Chunming Rong, professor ved UiS, snakket om cloud computing og sikkerhet. Cloud computing er et begrep som er nesten like gammelt som Internett, men det er likevel ikke lett å komme fram til en felles definisjon. NIST har kommet fram til noen momenter som må være med for at noe skal kalles cloud computing: En får tilgang til tjenester og informasjon når en trenger dem, uten å måtte kjøpe eller nedlaste programvare. En trenger heller ikke å tenke på systemoppdateringer eller lisenser, det tar de som drifter «skyen» seg av. Hvis en betaler er det pay per use, en betaler etter hvor mye en bruker og hvor mye kapasitet en trenger.

Mange av de mest kjente tjenestene på nettet er bygd på cloud computing, som Facebook, Twitter og Googles tjenester. Blant de store er det vanlig å bruke Hadoop som verktøy, det er en tjeneste som gjør det mulig å flytte og kopiere store mengder data på en smidig måte.

Når en benytter seg av cloud computing har en ikke data på sin egen server. Dette reiser mange spørsmål: Hvor ligger egentlig mine data? Hvem kan se dem? Når bedrifter begynner med cloud computing kan dette bli et problem. Hvem har kontrollen, hvem kan lese? Bare jeg, eller også leverandøren av den tjenesten jeg benytter? Google kan f.eks. plukke våre data for å drive markedsføring, og de kan lese vår e-post hvis vi brukes Gmail. Hvordan blir data autentisert, hvordan vet en det er ekte?

Cloud computing gir oss mange problemer vi ikke hadde før. Rong la vekt på at det er mange spørsmål og problemer knyttet til dette som en fortsatt jobber med å løse, dette er noe en må være bevisst på før en flytter alle sine data ut i «skyen».

Chumning Rong er aktiv i organisasjonen cloudcom.org. Han er også en aktiv fagskribent, vi har en rekke av hans publikasjoner.

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: