Studenter sender postkort for mer moderne undervisning

Jeg hadde tidligere i dag gleden av å snike meg inn på Uninett-konferansen her på UiS og overvære et  foredrag av Synnøve Mjeldheim Skaar, leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen. Hun fortalte om en postkortaksjon de nylig har hatt ved de fire største universitetene. Der sendte til sammen 9000 studenter postkort til sine forelesere for å gi uttrykk for at de vil ha en mer moderne undervisning. Så og si alle disse studentene vil ha mulighet  til å bruke PC under eksamen, det er en utbredt frustrasjon over at en fortsatt bruker penn og papir. Mange vil også ha mer bruk av podcast, e-bøker  og andre moderne undervisningsformer.

I følge Skaar er det en felles oppfatning i studentparlamentene at forelesere bruker for  lite digitale verktøy, universitetene oppfattes som en versting innen digital  utvikling. Ledelsen ved institusjoenene er ofte positive, men foreleserne viser motvilje,  og i noen tilfeller direkte aggresjon. I forbindelse med postkortaksjonen hadde mange forelesere uttrykt sterk skepsis, de er redde for at podcast vil rett og slett erstatte dem, og at studenter ikke lenger vil  komme på forelesninger. Skaar understreket at dette ikke er deres formål,  og at de  heller ikke vil  se på det som hverken ønskelig eller naturlig. Campus er fortsatt det naturlige stedet  for læring.

Et moment hun la sterk vekt på er universell utforming, og at universitetene skal være åpne for alle. Alle lærer ikke på samme måte,  og mange studenter er i livssituasjoner der det ikke nødvendigvis er så enkelt å alltid  komme på de tradisjonelle forelesningene. I slike situasjoner kan podcast være  et godt hjelpemiddel. Allerede i dag tar mange studenter opp forelesninger de er  på, med eller uten tillatelse. En del av dette havner på nettet, og det er ikke alltid heldig. Det ville være bedre om universitetene selv tar tak i dette.

Konklusjonen hennes er at en bør avslutte debatten om en er for eller mot bruk av digitale læringsformer, en bør heller se på hvilke læringsformer som kan benyttes hvor. Aksjonen viser helt tydelig at  studenter vil ha podcast, e-bøker og PC på eksamen. De som begynner å studere i dag er vant til å bruke PC i skolearbeidet, de har hatt bærbar PC gjennom hele videregående og sikkert lenger enn det.

Aksjonen har fått en del medieoppmerksomhet, bl.a. i Stavanger Aftenblad.

JDD

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: