Test av Sony Reader (Touch edition)

På Universitetsbiblioteket i Stavanger har vi satt ned en liten gruppe som skal utforske diverse løsninger for e-bøker. Det første vi har gjort er å teste et par av de mest kjente leserne på markedet, Amazons Kindle og Sonys lesebrett med berøringsskjerm.

Sony ReaderLesbarhet: Grei nok, men ikke så bra som Kindle. Litt dårlig skjerm, en føler av og til at en leser gjennom et vindu, teksten kan bli litt utydelig. Likevel bra nok til at en ikke føler seg direkte hemmet i leseprosessen, men jeg lurer på hvordan det vil være å lese lenge og intensivt på denne.

Bærbarhet: Veldig bra, liten og lett. Har et praktisk lite trekk, og virker solid.

Daglig bruk: Sony Reader har berøringsskjerm, noe som gjør det enkelt å markere og understreke i teksten. En kan gjøre det både med fingeren og med den vedlagte pennen. Notater og markeringer er søkbare.

En ulempe med berøringsskjerm er at skjermen etter hvert blir skitten og får fingermerker, noe som gjør det vanskeligere å lese fram til en får vasket den. Å vaske skjermen er ikke noe problem, det gjør en med vanlig skjermrens for PC-skjermer.

Hvordan lager en egne bibliotek for lett å finne fram til forskjellige typer bøker? Det er sikkert mulig, men det forklares ikke og er ikke intuitivt. En kan søke i listen med bøker som er lagt inn, men det er ikke alltid en tilfredsstillende løsning.

Sony Reader fungerer tregere enn Kindle. Jeg opplevde flere ganger at den stod en stund og jobbet før jeg kom dit jeg ville, en gang hang den seg også helt opp.

Legge inn bøker: Like enkelt som på Kindle, fungerer greit med USB. Å kjøpe fra nett går også bra, en kan bl.a.  kjøpe norske bøker fra digitalbok.no.

Overføring av filer: Mye av det samme som sies om Kindle kan også sies om Sony Reader. Enkelt å overføre PDF-filer med USB, men det kan være litt vanskelig å finne fram til dem i en lang liste med bøker, hvis de ikke har en tittel eller forfatter som er lett å huske. Liten skriftstørrelse kan være et problem også på denne, selv om det faktisk fungerte å forstørre skriften på enkelte av de PDF-filene jeg la inn.

Musikk: Sony Reader har også mulighet for å legge inn musikk som en kan spille mens en leser. I motsetning til på Kindle kan en gå inn og se en liste over hvilke låter en har lagt inn og velge hva en skal spille. Jeg opplevde at musikken begynte å henge seg opp og hakke mens jeg prøvde å skifte skriftstørrelse. Det var tydeligvis en slags overbelastning.

KONKLUSJON:
Så fort som utviklingen på dette feltet går begynner denne nesten å virke litt gammelmodig allerede, selv om den vel knapt er mer enn et år gammel. Den diskvalifiserer seg egentlig ved å ha en såpass mye dårligere skjerm enn Kindle, her bør Sony gjøre noe med sine neste utgaver. Ellers har Sony Reader en del bra funksjonalitet, og er etter min mening faktisk bedre enn Kindle på enkelte ting. Berøringsskjermen er en fordel, og enkelte PDF-filer jeg overførte fikk jeg mer utbytte av på denne enn på Kindle, der det er vanskelig å få en behagelig lesestørrelse på det meste av det du overfører av personlige dokumenter.

John David

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: