Papirlesing versus digital lesing

Konferansens siste foredrag ble holdt av en av våre «lokale helter», førsteamanuensis Terje Hillesund. Han har forsket en del på hvordan en leser på skjerm i forhold til tradisjonell lesing, og var også tidlig ute med å prøve ut e-boklesere. Allerede for 10 år siden brukte han og et par kolleger mye tid på et prosjekt for Norsk Kulturråd, det varte i to år. Såklat Pocket-PC ble lansert på den tida, skulle være for e-bøker. Microsoft markedsførte dette ganske aggressivt, en trodde at e-bøker var på full vei inn. På en konferanse i Washington i 2000 var det den reneste halleluja-stemning. I Paris året etter var stemningen litt mer dempet, og de var opptatt av å innføre DRM på e-bøker, pga. musikkbransjens erfaringer med piratkopiering og ulovlig nedlasting. I 2002 ble det ikke holdt noen konferanse, og hele e-bokfenomenet gikk i dvale. Konklusjonen på rapporten Hillesund og kollegene hans leverte til NKR i 2002: 10-15 år til e-boka kommer i Norge. Der var de faktisk ganske treffsikre!

E-bøkene forsvant aldri fra bibliotekene: ebrary, Netlibrary og lignende har hele tiden vært tilgjengelig. USA i fjor: 300%  økning i e-boksalg, nå ca. 5% av total bokomsetning, opp fra 1,5%.

Materielle forhold rundt lesingen er forskjellig på skjerm og papir. Dette har betydning for måten vi leser og tolker en tekst. Får en tekst en ny presentasjon vil den endre karakter, en leser den på en ny måte. Skjermlesing er diskontinuerlig lesing, store undersøkelser viser dette. Det er psykologisk vanskelig å lese lenge og kontinuerlig på skjerm. Til nå har derfor skjermteknologi blitt brukt først og fremst for å finne fram til informasjon. En leser litt her og der. Akademisk lesing kjennetegnes ved å være sammenhengende, men diskontinuerlig. En hopper fram og tilbake i teksten, og mellom flere tekster. En leser lenge, men ikke sammenhengende. Lesing på nettet er ekstremt diskontinuerlig. ”Urge to click”, når en leser på nettet er det psykologisk vanskelig å unngå å klikke seg videre, vi dras mot muligheten til å gå videre og bort fra der vi er, selv om vi egentlig ikke har noe der å gjøre. Dette gjør det vanskelig å oppnå en hermeneutisk fordypning i teksten. ”Squirreling”, en samler informasjon til senere bruk. Dette skjer på papir, en tar utskrifter for lagring.

Jeg vet faktisk ikke helt hva som kan sies å være konklusjonen på dette, men jeg tror en kan si at papir og skjermlesing (PC, iPAD og lesebrett) vil eksistere side om side. Hillesund mente at skjermlesing vil egne seg best til lesing av skjønnlitteratur og mindre bra til faglesing. Dette vil nok være omstridt og en kilde til diskusjon.

John David

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: