Samarbeids- og innovasjonskultur i fagbiblioteket

(Pål Magnus Lykkja, UiO)

Trykte monografier er nødvendige for å realisere det digitale bibliotek. Mange teknologiske faser og mye omstruktureringer i forlagsbransjen vil komme de nærmeste åra, det vil nok også bli en del konkurser. Derfor vil trykt materiale være viktig i mange år ennå, mens en ny kultur setter seg.

Vi går nå inn i fase to i den digitale revolusjon: Til nå har strukturene vært ganske like som før den nye teknologiens inntog, Lykkja kaller dette E-Science. Den nye teknologien har blitt brukt til å forbedre atbeidsflyten for de gamle arbeidsoppgavene og prosessene. Nå kommer Open Science. Alt blir spredt åpent, diskutert og delt. Dette fører til nye arbeidsformer som ikke kunne eksistert utenfor det digitale.

Vi går fra “Don’t screw up” til “Fail fast”. Beta er bra nok. Alt arbeid er arbeid under utvikling, en kan legge ut et produkt før det er 100% ferdig og la brukerne selv fullføre det. For eksempel åpner Sony nå opp systemene sine, satser på deling og åpne standarder. Copyright må fjerne friksjon mellom brukere og tilbydere.

Hackere, amatører og pirater lager framtidens bibliotek, forretningsmodeller, databaser, universitet osv. Kommer til å bli framtidens ledere i disse bransjene. Åpenhet er en helt grunnleggende verdi og helt sentralt for forståelse og innovasjon.

I dag bruker store selskaper bit-torrent (teknologi for fildeling), de ville forby det for noen år siden. Nå brukes denne teknologien blant annet til streaming av musikk og film, også av store selskaper og nye tjenester som Spotify.

John David

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: