Huelva onsdag

Onsdag 5. mai ble vi vist rundt i Sentralbiblioteket ved UHU:

Vi syntes at søketerminalene ved UHU var flotte. Vi ble fortalt at dette var standard søketerminaler i Spania og at de er veldig solide:

Terminalen på bildet er for handikappede. Den kan vippes ned mot en som sitter i rullestol.

De nye bøkene lånes ut med en gang om noen ønsker det:

Bøkene hadde ikke innstikk, men fine bånd av papir med tekst rundt.

Bibliotekdirektøren Jose Carlos Villadóniga Gómez fortalte oss at biblioteket har for liten plass. De planlegger et nybygg ved siden av det gamle bygget. Tegninger foreligger, men penger til bygget mangler. I det nye bibliotekbygget vil det bli plass til undervisningsrom. Mange av lærerne ønsker det, fordi de mener at det er viktig å ha undervisning nær bøkene.

Utlånsskranken er i inngangshallen til biblioteket. Dette er gjort for å unngå støy inne i biblioteket. Dette er et stille bibliotek.

Biblioteket har to etasjer. I første etasje finnes monografier og referansesal.

Bøkene er stilt opp etter: Universal classification system (ligner Dewey).

Her er leseplasser:

Man jobber med å få til stikkontakter i pultene. Slik at studentene får strøm til Laptoppene som de gjerne låner på biblioteket. Biblioteket har trådløst nettverk. Biblioteket har noen stasjonære PC’er  (16 i hovedbibl) som kan reserveres via et automatisk reserveringssystem. Vi ble fortalt at de sparer mye plass ved å låne ut laptops.

Vi ble vist et magasin i byggets første etasje. Dette bestod av vanlige hyller og et kompakt rullemagasin. Bibliotekarene ønsket seg flere kompaktmagasiner, men bygningen som bare er 10 år, tåler ikke vekten. Biblioteket har et fjernmagasin som er 2 mil borte.

Bøker stjeles ved dette biblioteket også.

2. etasje:

Vi ble vist en skriver med skanner som studentene kan bruke. Vi spurte om man ved UBUHU hadde problemer med at studentene brukte store mengder med papir. Det hadde de ikke. Vi forstod hvorfor når vi så betalingsautomaten ved siden av printer/skanner/kopimaskinen:

Denne ligner vel på vår?

Papirtidsskriftene er i 2. etasje. De er satt opp etter tema (matematikk, sykepleie…………..) og så alfabetisk.

Har kun papirtidsskrift dersom det ikke finnes i elektronisk utgave.

Har som mål å registrere alle artiklene i alle tidsskriftene i katalogen, men er ikke i mål. Alle artikler som er publisert av ansatte ved UHU er søkbare i katalogen.

Har et eget Kartbibliotek:

Biblioteket har egen IT avdeling. Her er det ansatt en IT ansvarlig og to assistenter. IT avdelingen driver med vedlikehold av databasesystemene.

Biblioteket har egen server:

Serveren har 4 harddisker som samarbeider slik at om en går i stykker, så overtar en annen. Det taes backup hver dag. En backup hver måned tar bibliotekdirektøren med seg hjem.

Det er også koblet et reserveaggregat mot serveren.

Serveren kjører millenium library system, d-space (Open access), Overvåkningskameraet

Biblioteket har overvåkningskameraer.

Biblioteket har eget intranett.

De lager sine egne websider, men utformingen av dem bestemmes sentralt.

Etter å ha sett på serveren gikk vi videre til Grupperommet:

Her var støynivået svært høyt. Rommet var ikke pent, det var varmt og luften var ikke bra.

Universitetet i Huelva er nytt, men har en del gamle bøker i samlingen. Noen har de fått av gruveselskaper som holder til i byen, andre har de fått av lærere, noen har de fra før de ble universitet (da var de en høyskole som underviste i pedagogikk og gruvedrift), noen av bøkene har biblioteket kjøpt. De passer godt på de gamle bøkene. 2 personer er ansatt for å restaurere bøkene. Bøkene scannes med samme skanner som Google bruker:

Bok fra 1521:

I Spania har de et stort digitaliseringsprosjekt nå. Alle UB’ene digitaliserer sine gamle bøker inn i felles katalog. Ingen digitaliserer samme boka. Staten finansierer prosjektet. I Spania har de mange universiteter som er svært gamle. Tilbake til 1200 tallet. For eksempel universitetene i Granada og i Sevilla.

I biblioteket har de TV-studio:

Biblioteket ønsket å ha studioet i sitt bygg. De mener at dette er et steg på vei mot å bli læringssenter. Universitetet har også egen radiostasjon.

Inger & Mona

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: