Topp teknologitrender for bibliotek

Thomas Brevik, Kim Tallerås, Rurik Greenall, Randi Tellefsen, Ola Eiksund

Thomas Brevik startet med å definere hva som ikke er en teknologitrend: Han mener at e-bøker ikke fortjener denne definisjonen, siden alt utstyr og alt det tekniske er på plass. Alt er klart, dette produktet er i realiteten klart for brukerne. Det er det juridiske og økonomiske som nå må avklares, ikke det tekniske.

«Alle steder, alle tider», det er det Brevik mener vi må forholde oss til som en teknologisk trend. Våre brukere vil forvente å få tjenester hvor som helst og når som helst. Vi må levere slike tjenester som kan nås hvor som helst og når som helst, på hvilken som helst plattoform. Vi må ikke knytte våre tjenester mot en spesiell leverandør, og bli helt avhengig av denne. Når vi velger leverandør må vi stille krav om en slik uavhengighet.

Kim Tallerås innser at det er stor forskjell på tro og håp når det gjelder teknologisk utvikling. Bibliotekene må finne sin egen vei mot en ny teknologisk framtid, vi må ikke vente at andre skal gå veien for oss. Linked data mener han bli en viktig teknologisk trend. Dette er en ny og mer åpen måte å dele data på, der en deler rådata eller metadata i en standardisert form. Bibliotek råder over masse bra metadata i katalogene våre. Det er viktig at vi finner måter å dele dette med andre på, slik at det kan lenkes til og brukes på nye måter av andre. Åpenhet vil vi selv tjene på i lengden.

Det skal innrømmes at jeg ikke helt har klart å få oversikt over hva dette med linked data går ut på, men både Tallerås og Rurik Greenall fra UBiT la veldig vekt på dette, så det er tydelig at dette er noe en må skaffe seg rede på. Denne siden ser ut til å være et greit sted å begynne.

Sølvi Tellefsen fra Drammensbiblioteket ser på sosiale medier som et viktig verktøy, ikke minst politisk. Sosiale medier er markedsføring, dannelse og kommunikasjon. Mange politikere og andre beslutningstakere er med i sosiale medier, så dette er en viktig arena. Sosiale medier er en grunnleggende kompetanse for bibliotekarer og må inn i bibliotekarutdannelsen. Det er jeg helt enig i. Hun svingte seg så opp til de store høyder og uttalte at hun kan finne på å sparke bibliotekarer sok ikke har vilje eller evne til å sette seg tilstrekkelig inn i dette. Det stusser jeg nok litt [les: mye] mer på. Vi skal være glade for at det er et sterkt stillingsvern i offentlig sektor, det beskytter arbeidstagere mot for mye inntak av Møllers tran på ledernivå.

Ola Eiksund fra Arendal bibliotek trakk inn folkebibliotekperspektivet i debatten, og der må en være mer jordnær. En har ikke de økonomiske ressursene som må til for å gi teknologisk utvikling og sosiale medier full prioritet. Kommunal økonomi er bok- og papirvennlig. Det hybride bibliotek vil være virkeligheten i mange år framover, både pga. dårlig økonomi og manglende initiativ på nasjonalt nivå.

Den digitale kløften er noe som blir oversatt i framveksten av informasjonssamfunnet det er viktig at biblioteket gjør noe med dette ved å tilby den nye teknologien til de som ellers ikke får tilgang til den, det prøver de å gjøre i Arendal.

Thomas Brevik sa til slutt noe om integrering av bibliotekets tjenester på nye plattformer. Biblioteket må tilby tjester som kan integreres i sosiale medier som f. eks. Facebook og på personlige startsider folk lager seg. Dette koster ikke så mye penger, men det koster tid. Tid er på mange måter en viktigere ressurs enn penger, en må gjøre noen valg og prioritere hva en faktisk vil bruke tiden sin på.

John David

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: