Biblioteket som støtte for forskning og utdanning

Dette var et debattmøte med panel, under ledelse av Randi Rønningen. Hun startet møtet med et sitatvennlig utsagn: UH-bibliotek har ingen verdi i seg selv, vi måles ut fra om institusjonen vi betjener når sine mål.

Lise I. Kulbrandstad, rektor på Høgskolen i Hedmark, framholdt at biblioteket er sentralt for høgskolens kjernevirksomhet. NOKUT stiller klare krav til institusjoners bibliotektjeneste når de skal godkjenne, lokaler og kompetanse må være tilfredsstillende. Biblioteket er både en læringsarena og en læringsressurs. Det bør være et samarbeid mellom biblioteket og resten av institusjonen om å høyne kvaliteten på forskning og utdannelse. Spesielt innen aktiv og kritisk bruk av informasjon har biblioteket mye kompetanse og erfaring å tilby.

Randi Taxt la vekt på at biblioteket kan ikke alene definere hva som er viktig i egen virksomhet. Det er ulike faglige kulturer og behov å ta hensyn til. Biblioteket er en nødvendig del av infrastrukturen i UH-sektoren.

Fagbiblioteksektoren er havnet i «Helvetesgapet» (jfr. Ronja Røverdatter) mellom de to departmentene KD og KKD. Det er ofte for lite kunnskap om hva vi driver med begge steder, og forvaltningsorganene ses ikke alltid i sammenheng.

Kari Fagerjord fra Høgskolen i Buskerud mente at vi trenger mer faglig kompetanse i bibliotekene, flere fagreferenter. Bibliotekfaglig kunnskap er ikke nok. Vi må være klar til å skreddersy tjenester mot spesielle familjøer. Det er viktig å kunne ta på seg oppgaver ndg. forskningsdokumentasjon, som registrering, statistikk, Open Access og lignende. Da må bibliotekarer være klar til å inngå i prosjekter utenfor sine vante rammer.

John David

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: