Bibliotekets plass i kunnskapssamfunnet

Min første opplevelse av bibliotekmøtet på Hamar var litt som noe en annen viktig historisk person opplevde: Jeg kom til mine egne, men mine egne tok ikke mot meg. Å komme inn midt under åpningsmøtet var ikke snakk om,  selveste Krompen var jo der! De var visst nok redde for hans sikkerhet. Siden de føler seg truet av en skokk bibliotekarer må en gå ut fra at Haakon Magnus har masse purregebyr utestående.

Kl. 11 var det tid for fellesmøte, med tittelen «Bibliotekets plass i kunnskapssamfunnet». Bibliotekdirektør Randi Taxt fra Bergen er en kvinne som vet å snakke poengtert, jeg har fått mye ut av å høre henne i to omganger i  dag. Hun viste til en liten undersøkelse hun hadde gjort, om hva som var den viktigste informasjonskilden for fagpersoner i universitetssektoren og industrien. Begge hadde personlig kontakt som nummer en, men vitenskaplige publikasjoner fulgte like bak i begge sektorer. Vitenskaplige artikler og lignende er altså ikke bare viktig for de av oss som driver med høyere utdanning, også i privat sektor vil de svært gjerne få tilgang til de kildene vi betaler sjel og skjorte for. Derfor er det et problem at det er såpass få i Norge som faktisk har denne tilgangen. Professoren får stort sett det han trenger, men hva med forskeren som jobber i en liten industribedrift i Odda? Og hva når forskere fra forskjellige institusjoner skal samarbeide, og så har de ikke tilgang til de samme kildene? Dette er et problem for forskningen i Norge.

Slik det er nå bruker vi masse penger på tidsskriftpakker fra de store leverandørene. Dette fører til liten fleksibilitet. Det blir lite penger igjen til å kjøpe enkelttitler av tidsskrifter, og bøker blir det også knapt med når mesteparten av budsjettet brukes til pakkekjøp. Dagens ordning tar fra oss i bibliotekene en del av valgfriheten og autoriteten over egen samlingsutvikling.

Her i Norge burde vi tenke litt større rundt dette, og prøve å få til nasjonale avtaler for kjøp av slike ressurser. I Tyskland og Canada har de fått til dette. Nå er jo dette større land enn Norge, og det spiller jo inn, men har en i det hele tatt gjort noe seriøst forsøk på å få til noe slikt her på berget..?

Inge Eidsvåg var neste mann ut. Her var det mye honnørord og historikk. Biblioteket har vært viktig gjennom historien, og er det forsatt. Alexandria, Sivert Aarflot, Henrik Wergeland og Jens Tvedt ble nevnt. Bøker fører til varig vekkede sjelsevner! Forhåpentligvis er vi som driver i denne bransjen enige i at bibliotek er viktig,  men det er nok ikke dette foredraget som fører oss mest framover. En programpost som dette er vel bare noe en må ha med på et massemøte for bibliotekarer, det hører liksom med.

Maren Hegna, som jobber i Kunnskapsdepartementet, snakket en del om «Googlegenerasjonen», eller de såkalte «digital natives». I dag er det slik at 25% av barn i alderen 5-6 år har brukt Internett. Når undertegnede var så gammel vår det 10 år til Internett begynte å bli et kjent begrep, og jeg er yngre enn mange andre i bibliotekbransjen… Utviklingen går med andre ord i rasende fart. Kanskje for fort? Det viser seg nemlig at informasjonskompetansen ikke utvikler seg i takt med bruken av digitale medier. Digitale medier brukes nå stadig mer i videregående skole, og 15-åringer som bruker PC hjemme presterer i gjennomsnitt bedre på skolen enn de som ikke gjør det. Baksiden av den digitale medaljen er at ungdommen bruker lite tid på å sjekke de kildene de finner, og de har stort sett heller ikke noen gode søkestrategier. De uttrykker stor selvtillit i møte med digitale medier, men det er huller i kunnskapen deres. Det er vel disse hullene som skal sikre oss jobb i åra som kommer…  (-;

John David

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: