Thomas Bernhard

I dag skriver jeg mitt første innlegg i min nyopprettede blogg. Jeg har lært at en blogg bør ha en personlig stil eller stemme, og det får meg til å tenke på at jeg kunne ønske  å skrive litt om min yndlingsforfatter, østerrikeren Thomas Bernhard. Ingen forfattere jeg har lest  har en så intens, subjektiv og egenartet stil som Berhard. Det er paradoksalt at en forfatterstemme med et så intenst hat og inferno av skjellsord, kan være så underholdende og morsom. Forklaringen er at Bernhard er en genial overdrivelseskunstner; et tema utbroderes på ny og på ny med stadige gjentakelser, men med subtile nyanseforskyvninger som gjør at teksten utvikler seg. http://www.snl.no/Thomas_Bernhard

Stilen hans er suggererende og manisk, leseren suges inn i teksten og holdes fast gjennom sidelange setninger uten punktum eller avsnitt. Stilen har en musikalitet hvor et tema dukker opp stadig på ny, men med modifikasjoner som gjør at de mange gjentakelsene oppstår med en ny friskhet. Tekstene til Bernhard er ikke preget av handling, men av refleksjon. Refleksjon over all verdens hykleri og dårskap som beskives og analyseres på en gjennomtrengende, hatsk og ofte svært vittig måte. For at ikke denne anmeldelsen skal bli like lang og intens som Bernhards tekster, vil jeg bare slutte med å henvise til en passasje i Bernhards hovedverk “Utslettelse”, som jeg selv bare har begynt å kalle for “vitnemålspassasjen”. Over tre sider harsellerer Bernhard over menneskers snobberi og holdninger når det gjelder status og vitnemål. Jeg synes dette er en svært god og representativ smaksprøve på Bernhard stil og temperament. Les denne passasjen, og du vil aldri glemme det. (Fra nederst s. 56 “Mine søstre… og tre fire sider utover). Et gjennomgangstema hos Bernhard er utskjellingen av hans eget hjemland Østerrike, og i hans testamente (død 1989) forbød han enhver bruk av sine tekster i all fremtid. Dette er nå opphevet, og han er svært anerkjent hjemme som ellers i Europa. Bernhard er svært anerkjent også blant mange norske forfattere (Fosse, Solstad bl.a), og en rekke andre (epigoner)som mer eller mindre vellykket forsøker å etterlikne hans geniale stil. Bernhard skrev innenfor alle genrer, og svært mye er oversatt til norsk av den prisbelønte germanisten Sverre Dahl.

Reklamer
 1. #1 by johndidriksen on mars 17, 2009 - 11:33 am

  Når jeg leser dette slår det meg at dette er en forfatter jeg kan komme til å enten elske eller hate… Bernhard er kanskje den typen forfatter?

  Du hadde glemt å sette overskrift på denne posten, så jeg tok meg den frihet.

 2. #2 by monahen2 on mars 17, 2009 - 2:20 pm

  Når du nevner gjentagelser og en suggerende manisk stil, må jeg si at jeg tenkte meg med en gang tilbake til Lundsneset og «Desse auga» !! Flotte minner for en Hundvåg-beboer !

 3. #3 by blasternes on mars 17, 2009 - 3:00 pm

  blasternes

  Til JD’s kommentar; ja, Bernhard er en du tenner på eller frastøtes av. Syntaksen og stilen er svært krevende, og man aner et svært mørkt menneskesyn i fortellerstemmen. Det er det språklige som er i sentrum hos Bernhard, ikke handlingen. Derfor er det nok de estetisk orienterte leserne som faller for hans stil, ikke de som er opptatt av ytre handling og spenning.

  Tilt Mona; Det er helt riktig observert at det er likhet mellom Fosse og Bernhard. Fosse er veldig påvirket av Bernhard. Han har holdt foredrag om han og oversatt noen av hans skuespill til norsk. Men det er store forskjeller. Fosse er mer rendyrket poetisk og billedskapende i sine prosatekster og skuespill, og hans gjentakelser kan virke noe stillestående sammenliknet med Bernhard. Bernhard, på sin side, er en svært filosofisk og reflekterende forfatter. Han berører mange fenomener i samtiden, og bøkene hans har en klar kulturkritisk tendens.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: