What constitutes a next generation library?

Dette var en seanse for drømmer og visjoner. Et panel bestående av Michael Casey, Michael Stephens og Thomas Brevik hadde åpningsinnlegg og kom med innspill gjennom debatten, men ellers var det en plenumsdebatt der alle kunne komme til orde med sine drømmer og visjoner. Slike forsøk på interaktivitet var det flere av gjennom konferansen, med varierende hell.

Thomas Brevik pekte på at vi har allerede mange verktøy for utvikling, vi må bare begynne å bruke dem. Han så ikke for seg noe stort paradigmeskifte innen bibliotek, det vil mer være en stadig utvikling. Biblioteket vil befinne seg akkurat der du er, du trenger ikke å aktivt oppsøke det fysiske biblioteket. For å understreke dette poenget tok han opp mobiltelefonen sin, i framtida vil det sikkert bli mer og mer vanlig å benytte seg av slike hjelpemidler for å få tilgang til bibliotekets ressurser hvor enn du måtte befinne deg. For at det skal bli en realitet må selvsagt bibliotekene legge til rette for at det skal bli mulig å gjøre… Eller la Brevik vekt på at biblioteket i framtida vil være «grønt», det vil drives på en økologisk forsvarlig måte, med fornybar energi og lignende. Et godt og viktig poeng!

Michael Casey la vekt på «hyperlink-biblioteket». Biblioteket vil være preget av en rekke forbindelser: Mellom forskjellige typer teknologi, mellom mennesker og mellom mennesker og teknologi. Biblioteket vil være preget av det lokalsamfunnet det befinner seg i, bibliotek vil være mer ulike enn de er i dag. Casey var også opptatt av at uansett hvordan biblioteket utvikler seg må vi ta vare på våre kjerneverdier og sentrale tjenester. Vi må prioritere, det vil alltid være begrensede ressurser. Biblioteket må fortsatt være en plass en kan henvende seg uten å oppleve noen form for press (f.eks. økonomisk eller ideologisk), biblioteket er en «stressfri sone». Michael Stepehens sa noe i samme retning, han vil ha et bibliotek som appellerer til hjertet hans og gir ham noe som vil få ham til å ønske å bli et bedre menneske. Det kan en vel kalle for ambisjoner!

JDD

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: