Bevaring av nettsider

Marieke Guy (søt jente som snakker fort på en bred engelsk dialekt og bruker ordet «stuff» mye) snakket i går ettermiddag om å bevare nettsider for framtida. Hun påpekte det paradoksale faktumet at den nyeste informasjonen ofte kan være mer truet enn den eldste, siden alle er interessert i å ta vare på gamle ting mens nettsider slettes og tas ned med lett hjerte. En oppdatering kan være nok til at den eldre informasjonen forsvinner og aldri kan ses igjen. Å ta vare på det som er skrevet på nettet har minst to sider:

1. En juridisk side. I en del tilfeller kan det være av betydning å se hva som ble skrevet av hvem til hvilket tidspunkt.

2. En kulturell og historisk side. Det er på nettet det meste av informasjonen blir publisert i dag, derfor vil det være av historisk interesse for de som kommer etter oss at det viktigste av dette faktisk blir bevart.

Guy snakket ikke så mye om de rent tekniske løsningene rundt dette temaet, hun la vekt på at det viktigste er å skape forståelse for at dette faktisk er viktig slik at de rette folka viser interesse. Det må skapes litt entusiasme for dette med å bevare nettsider.

Guy er involvert i prosjektet JISC-PoWR. På deres nettside kan dere finne hele den presentasjonen jeg nå omtaler. Der finner en også mye nyttig informasjon om hvordan en skal gå fram for å bevare nettsider.

Internet Archive er også en viktig side for bevaring av nettsider, her tar de snapshots av nettsider med jevnlige mellomrom og lagrer dem for framtiden.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: