Spennende og litt skremmende artikler om vitenskaplig publiserring

Det er spennende å følge med på debatten om vitenskaplig publisering for tida, dette er noe som engasjerer langt utenfor den ganske smale bibliotekverdenen. Denne artikkelen er et godt eksempel. Her hudflettes forlagene som seg hør og bør (Elsevier hadde sikkert overlevd med litt mindre enn to milliarder euro i overskudd), og det legges vekt på den håpløse situasjonen vi akkurat nå befinner oss i når det gjelder prisene på vitenskaplige tidsskrifter. Så langt så vel. Men så flesker forfatteren til med følgende:

«Kanskje er konsekvensen av dette at fagbibliotekene forsvinner i sin nåværende form og at midlene i stedet kan brukes på et system som kan bistå forskere med open-access publisering, både lokalt og nasjonalt.»

Hm, enkelte av oss trodde vel at bibliotekene hadde en rolle å spille i publisering og formidling av open access, men vi tok kanskje feil. Jeg får visst heller bli gulerotsbonde som min far, for i denne artikkelen kan en lese følgende sitat fra en produktiv og respektert forsker innen faget informatikk:

«Google er et fantastisk redskap. Nøkkelord er blitt overflødige, med Google finner du det du trenger». 

Han som sier dette har ikke vært på biblioteket på årevis, og ser heller ikke ut til å trenge dets elektroniske tjenester. Hvorfor skal en det når en har Google? Det er nesten så jeg hører ekkoet fra elevene på den yrkesfaglige videregående skolen jeg jobbet før.

John David

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: