Felles plattform for e-bøker og tidsskrifter

Dette foredraget var på fredag, og det bør vel ikke overraske at jeg personlig så fram til dette med spesiell interesse. Tore Nilsen fra Swets innledet med å si at han tror at innføringen av e-bøker vil gå raskere enn det gikk med e-tidsskrifter, rett og slett fordi tidsskriftene har gått foran. E-bøker står nå for mellom fem og ti % av den totale omsetningen av fagbøker. Enkelte utgivere venter at de i løpet av tre år vil stå for 50 %, men dette er like omstridt som de fleste andre spådommer. At e-bøker vil ta markedsandeler i løpet av de kommende år virker det derimot som de fleste er enige om.

Det er flere utgivere av e-bøker enn det er for e-tidsskrifter, der det er noen få store leverandører som dominerer markedet. Når vi ser hvordan disse driver på skal vi nok være glade for at det er større spredning i bokmarkedet. Aggregator-modellen er den vanligste, dvs. at en stor leverandør samler utgivelser fra flere utgivere og tilbyr dem enkeltvis eller i pakker. Ebrary er en kjent aggregator ILibrary er en annen. Swets har fått til et samarbeid med sistnevnte, slik at en kan kjøpe e-bøkene direkte fra Swets og forholde seg til samme kontaktperson og samme faktura som for tidsskrifter. I følge Nilsen vil Swets tilby felles søk på tidsskrifter og e-bøker fra juni dette året.

Etter Nilsens saklige innlegg skulle representanter for de store leverandørene Elsevier og Springer opplyse oss om sine tanker og visjoner for e-bøker. Det var meningen at de ikke skulle drive ren reklame for seg selv, men det er nok alt for mye å forvente fra de folka der. Spesielt Elseviers representant hadde en litt for klar agenda, og det han sa var ikke mye å skrive hjem om, derfor gjør jeg heller ikke det.

Springers mann var noe mer poengtert, selv om det var lettere tragikomisk å høre ham si med en viss medfølelse at mange bibliotek har fått dårligere råd pga. høyere tidsskriftutgifter. Snakk om å sette seg selv i gapestokken… Men utenom det kunne han fortelle at Springer i 2005 besluttet at alle bøker de gir ut i papir også skulle komme i e-utgave. De mener at det de kommende år vil skje en vridning i vår måte å tenke på ndg. fagbøker: I dag tenker en først i papir og ser på e-bøker som et tillegg og supplement til dette. Om noen år vil det være omvendt. Siden en leser e-bøker på en annen og muligens mer fragmentert måte enn en leser papirbøker vil en gå mot det han kalte «chapter approach», det vil bli mer vanlig å bare lese eller ta en utskrift av enkelte kapitler og behandle fagbøker mer som en i dag behandler tidsskrifter, en trenger ikke nødvendigvis å lese alt i alle bøkene en kjøper/ låner.

Springers representant viste oss en del grafer over salg av e-bøker i forhold til vanlige bøker. De viste noe interessant: Asia har en mye større andel av e-bokmarkedet enn de har for tradisjonelle medietyper. Det er tydelig at der har de kastet seg på dette og bruker det i større grad enn vi gjør. Det er noe en så allerede i denne artikkelen fra 2006:

«Still, demand remains small, with Asians the leading buyers, followed by Americans and then Europeans, in what is by some estimates a $75 million market.»

Markedet har nok blitt større siden den gang.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: